cfdesign

A balesetek oka sokszor az, hogy sokan figyelmen kívül hagynak bizonyos teendőket, nem annyira tudnak odafigyelni az útra, későn jönnek haza, esetleg elalszanak a volánnál vagy a rutin hiányából fakadó balesetek bekövetkezése is elég sokszor előfordul. Sajnos nagyon sokszor, és ezt statisztika is bizonyítja, mivel az emberi mulasztás áll a balesetek megtörténésében a leggyakrabban, amit elég nehéz szabályozni, ugyanis minden egyes sofőrt elég nehéz figyelni, de tenni tudunk érte, több ellenőrzéssel és odafigyeléssel. A veszélyeztetettebbek az idősek és nekik próbálunk meg most segíteni, hogy hogyan is kéne vezetni. A helyzet az, hogy az idősebb korosztály hallása, látása és egyéb érzékszervei már nem annyira kifinomultak, mint a fiatalabbaké.


Ezért kell külön odafigyelni az idősebbek vezetésére, nem mintha egy fiatalabb autóvezető nem okozhatna balesetet sőt, nyilván nincs annyi rutinja mint egy idősebb sofőrnek, de az idősebb korosztálynál gyakran eltompulnak ezek az érzékek. A gyalogosan közlekedő időseknek mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy észrevehetőek legyenek, elég gyakran fordul elő, hogy a vezető nem látja az idős embert aki kicsit lassabban közlekedik a kelleténél vagy az autó vezetője türelmetlenebb fajta és ilyenkor sajnos bekövetkezhetnek a balesetek. Mindig használják a kijelölt gyalogosátkelő helyeket, ez nagyon fontos, mert sokan előfordul, hogy átkelnek az út közepén, ahol nincs egy zebra sem és ilyenkor is bekövetkezhet baleset, amit el lehetett volna könnyedén kerülni.

A járdán lehet a legbiztonságosabban közlekedni, mindig használjuk a járdát, hogyha közlekedni szeretnénk, hogy ne kerüljünk veszélybe. Az idős gépjármű vezetőknek minden esetben úgy kell volán mögé ülni, hogy mentálisan és fizikálisan ne legyen semmi bajuk és ne legyen semmi olyan betegségük, ami miatt esetleg figyelmetlenebbek, vagy főleg, ne fordulhasson elő olyan rosszullét, ami egy adott betegségből várhatóan bekövetkezhet.

Előre tervezzék meg mindig az útvonalat, hogyha tudják. Mindig zárják ki a zavaró helyzeteket, ne zavarja önöket semmi vagy ne legyen semmi olyan a kocsiban, ami elvonhatja a figyelmüket. Nagyobb követési távolság is teljesen előnyös, hogy még véletlenül se történjen baj. Ha gyógyszert szednek, akkor mindenkor olvassák el az esetleges mellékhatásokat és, hogyha tudják, hogy a gyógyszer valami olyan hatással van ami miatt zavaróan vezetheti az autót akkor, semmi esetre se üljenek autóba, inkább kérjenek meg valakit arra, hogy vigye el önöket az adott helyre, vagy menjenek tömegközlekedési eszközökkel.