cfdesign


A magyarországi turizmus februárban 10 százalékkal bővült, különösen az amerikaiak között lett nagyon felkapott az utóbbi időben hazánk. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az előző évi adatokhoz képest 10,2 százalékkal nőtt a különböző szálláshelyek vendégforgalma. A külföldi vendégek száma 13,3 százalékkal növekedett, míg a belföldiek is nőttek, méghozzá 9,6 százalékkal. A hónapban 12 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevételen is, ami kb. 9,6 milliárd forintot jelent ebben az esetben.


Növekedés a turizmusban - Az amerikai és a brit turistáknak köszönhetjük a turizmusunk növekedését. Az Egyesült Államokból érkező turisták száma 30 százalékkal, míg a brit piacról érkező vendégek száma 50 százalékkal nőtt. A turisták összetételüket tekintve, a franciák és az olaszok körében is egyre ismertebbek és látogatottabbak vagyunk.
A francia és az olasz turisták főleg a városlátogatásokat és a kulturális programokat kedvelik, illetve hozzánk látogatnak a különféle konferenciák miatt is. Az ő körükben a hagyományos vízparti pihenés, illetve a gyógyászati fürdőzés nem igazán kedvelt.

Melyik korosztály mit szeret? - Jellemzően a 45 év feletti, illetve az idősebb korosztály, valamint a községben élők mondanak le a nyári szabadságról. Az alacsonyabb végzettségűek és a fiatalok általában rövidebb pihenést tartanak, míg a diplomások és az idősebbek körében gyakoribbak a tíz napnál is hosszabb nyaralások. A fesztiválturizmus leginkább a fiatalokra, a wellness turizmus a családosokra, a középkorúakra és idősebbekre pedig a városi és kultúrturizmus, valamint az egészségturizmus jellemző inkább.  A többnapos belföldi utazást tervezők közel 60 százaléka ingyenes magánszálláson vagy saját nyaralóban töltik az éjszakákat.

A belföldi turizmus nagyon szezonális, főleg a nyári időszakra koncentrálódik. Földrajzilag pedig szórtabb, mint a külföldi. A magyaroknak továbbra is a Balaton a legkedveltebb, ezt követi a Budapest és Közép-Dunavidék. A külföldiek körében fordított a sorrend. A belföldi főutazások tavaly az átlag hossza 5,5 éjszaka, egy főre eső átlagköltsége pedig napi 5500 forint volt.