cfdesign


A válasz egy ilyen kérdésre természetesen legegyszerűbb formájában az, hogy szinte bármi. Egy duguláselhárító szakember szakmája mindennapi végzése során több száz különféle okkal találkozik, néha meglepőbbnél meglepőbbekkel. A hagyományos háztartási dugulások esetén általában jól behatárolható, hogy mi is okozza a dugulást. A mosogatónál például az egyik leggyakoribb ok az, hogy a mindennapi ételkészítés során az olajat a lefolyóba öntik, amely azután megtapad a lefolyó falán, és magához tapaszt más szennyeződéseket is, amelyek idővel annyira lecsökkenti a vezeték keresztmetszetét, hogy kialakul a dugulás. Régebben az is gyakori ok volt, hogy a durvább mosogatószerek hasonlóképpen megtelepedtek a csövekben, manapság azonban ez már ritkábban fordul elő.


Szintén gyakori az, hogy különféle ételmaradékok vagy más szennyeződések, kisebb szemétdarabok kerülnek a lefolyóba, amelyben azután elakadnak, és így vezetnek duguláshoz. Az idegen test egyébként is az egyik leggyakoribb oka a dugulásnak, bár jobbára a WC-k esetében fordul elő. Míg a mosdó vagy mosogató esetében a szűrők sokszor képesek megakadályozni a nagyobb tárgyak bejutását, és talán használóik is nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy ne kerüljenek beléjük oda nem való anyagok, a WC-k esetén egészen más a helyzet. Az emberek a legkülönfélébb dolgokat képesek lehúzni a WC-n csak azért, mert azt gondolják, hogy ha a csatornanyílásnál átfér, később a csőben sem fog gondot okozni. Persze az is előfordul, hogy valóban véletlenül beejtett tárgyak kerülnek elő az elhárítás során, vagy éppen az, hogy egyébként teljesen normális anyagok, mint például a nagyobb mennyiségű WC-papír okozzák a problémát.

A ruhák mosása során is rengeteg olyan anyag kerül a vezetékekbe, amelyek azután nem képesek továbbhaladni – ilyenek lehetnek például az építkezés során a ruhákra került beton vagy gipsz, amelyek a csövek falára tapadnak és megszilárdulnak, de a szakemberek rendszeresen találkoznak másféle építési törmelékekkel is, de a homok és a macskaalom se tartozik a legritkább esetek közé. Mindebből az a tanulság, hogy a legjobban tesszük, ha nagyon körültekintőek vagyunk és odafigyelünk arra, hogy semmi olyan ne kerülhessen a csövekbe, ami később dugulást okozhat, mert az elhárítás bonyolult és költséges folyamat lehet.